21.5.14

Kohtumine majandusministriga Haapsalu raudtee teemal

Eelmisel reedel, 16 mail, kohtusid Läänemaa esindajad  majandusminster Urve Paloga, teemaks oli Haapsalu raudtee taastamine. Kohtumisel osalesid läänlaste poolt riigikogu liige Neeme Suur, maavanem Innar Mäealu ja pikaajaline Haapsalu raudtee teemaliste projektide ekspert Rein Riisalu Tallinna Tehnikaülikoolist. Majandusministeeriumi poolt osalesid kohtumisel ka transpordi asekantsler Eero Pärgmäe ja ministeeriumi transpordi arengu ja investeeringute osakonna juhataja Toomas Haidak.

Arutelul käsitleti seninseid toiminguid raudtee taastamise ettevalmistamiseks, praegu maavalitsuse juhtimisel tehtavaid töid (trassi asukoha analüüs ning joonobjekti teemaplaneering) ning räägiti ka järgmistest sammudest projekti elluviimisel. Järgmiseks kohustuslikuks sammuks oleks raudtee taastamisele keskkonnamõjude hinnangu koostamine. Et tegemist on olemasoleva trassiga, siis ei tohiks keskkonnamõjude hindamine väga keeruline olla, oma ressurssi nõuab see aga siiski.
Minister oli Haapsalu raudtee taastamise osas positiivse hoiakuga ja väljendas ministeeriumi toetust üldisemalt. Arutelu keskenduski võimalike lahenduste otsimisele. Siiski arvas minister, et järgmise perioodi EL vahenditest Haapsalu raudtee jaoks raha ei jagu. Järgmiseks perioodiks planeeriti raudteede renoveerimiseks pisut üle 80 miljoni euro ning need summad kulutatakse pea-asjalikult Tapa - Tartu ja Tapa - Narva suundade rekonstrueerimise jätkamiseks ja ka nende tööde teostamiseks jääb vahendeid napiks. Läänemaa esindajad rõhutasid vajadust ettevalmistavate tööde jätkamiseks ning palusid ministeeriumi abi keskkonnamõjude hinnagu teostamiseks rahastamise leidmisel. Läänlased tegid ettepaneku kaaluda võimalusi ka raudtee taastamise alternatiivseks rahastamiseks, näiteks Eesti Raudtee kaudu teostatava omainvesteeringu kaudu.
Minister planeerib ka visiiti Läänemaale, võimalik visiidi toimumise aeg võiks olla augustis - septembris.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar