14.6.11

Regionaalpoliitika ja KOV-toetusrühma esimene proovikivi

Esmaspäeval pidas oma teise kokkusaamise riigikogus moodustatud regionaalpoliitika ja kohalike omavalitsuste toetusrühm. Koosolekul kõlas, nagu oleks tugirühma esimene proovikivi kohalikele omavalitsustele laekuva kütuseaktsiisi osa suurendamine järgmise aasta riigieelarves. Tegelikult on see esimene proovikivi juba käes ja selle nimi om maamaksu muutmise seadus.

Maamaksu muutmise seaduse menetlemine on ikka üks lõpmata kurb näide Eesti poliitikast. Saalis käib lahing valitsuserakondade ja Tallinna linnavalitsuse vahel. Kolleeg Sester räägib heast tahtest ja koduomanike toetamisest, kui puldis on Randpere, siis ei vaevuta isegi varjama, kuidas Eestis seadusloome tegelikult tõuke saab. See, et jutt on kõigi Eesti omavalitsuste iseseisvusest, ei näi koalitsiooni hulgast kedagi huvitavat.

Maamaks põhimõtteliselt on kohaliku omavalitsuse finantsautonoomia üks alustaladest. Maamaksu planeeritakse ja üksikisiku tulumaksu laekumist prognoositakse. Maamaks on stabiilne tuluallikas, sest maa hulk ei muutu ja maamaksu suurus ei muutu nii kiiresti, kui muutub omavalitsuses sissekirjutust omavate inimeste arv või sissetulek. Kohalikul omavalitsusel on võimalus anda maamaksusoodustust, kohalikul omavalitsusel on võimalus muuta maamaksu määra.

Asenduseks on pakutud näiteks üksikisiku tulumaksust laekuva protsendi tõusu. Kas IRL on küsinud Nõva ja Noarootsi juhtide käest, kas nood peavad üksikisiku tulumaksu usaldusväärseks asenduseks maamaksule. Kas Reformierakond on küsinud Lihula valla reformikatest juhtide käest, mida nemad asjast arvavad? Tõde on aga selles, et siis, kui tulumaks teeb üles-alla uperpalle, siis maamaksu laekumine on stabiilne ja sellega saab omavalitsus arvestada. Kuigi püsielanike arv võib väheneda, siis maaomandus püsib ja kuivõrd summad ei ole suured, siis need ka makstakse ära. Mida väiksem on omavalitsus, seda ebakindlam on tulumaksu laekumine omavalitsuse eelarvesse, sõltudes lausa üksikisikute elukoha valikust. Mida väiksem ja hõredamalt asustatum on vald, seda on suurem on maamaksu osakaal valla eelarves. Mida väiksem on vald, seda suurema osa omavalitsuse finantsautonoomiast moodustab maamaks.

Äsjaloodud regionaalpoliitika ja KOV töörühm peaks tegelema regionaapoliitikaga ja omavalitsuste toetamisega. Tugirühma nimi on selline. Meil pea nelikümmend liiget, koalitsioonist on enamus, suurem osa IRList. Neljapäeval saame siis näha, kas KOV-tugirühma liikmeks hakati moepärast, käsukorras, või oli meestel-naistel tõsi taga. Ükski saadik, kes omavalitsuste toimetuleku pärast mures on, selle seaduse poolt ei hääleta. Koduomanike toetamiseks aga võtaksime ette hoopis sooja, vee ja elektrihinna tõusu peatamise, ka eluasemelaenude intressid võiks rahule jätta. Nendest asjadest oleks juba tõesti kasu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar