11.10.11

Istungivaba nädal


Istungivabal nädal on väga vajalik riigikogu töövorm, mis võimaldab ringi liikuda, kohtuda inimeste ja sihtgruppide esindajatega. Minu eelmine esmaspäev möödus Tartus, kus oli kohtumine Tartus maaülikooli majandus-ja sotsiaalinstituudi inimestega. teemaks oli EL maamajanduse mitmekesistamise programmid ja nende hindamiskriteeriumid. Teisipäeval külastasin HNRK-d, kus vestlesime juhatajaga põhjalikult taastusravi ja rehabilitatsiooniteenuse rahastamisest ja korraldamisest Eestis. Kolmapäev möödus Euroopa Liidu vahendite kasutamise tulemuslikkust uurides. Neljapäeval ja reede aga veetsime kogu fraktsiooniga Tartumaal, külastades seal kohalikke omavalitsusi ja uuride nende muresid ja rõõme.
Sellel Tartumaa reisil tajusin selgelt mõningaid asjaolusid omavalitsuste elus ja olus. Kokkuvõte oleks selline:
1. Ühe keskusega, ühe kooliga, ühe lasteaiaga jne vallal on kergem. Veel parem, kui suur osa avalikku teenust pakkuvatest asutustest ühe katuse all on.
2. Maapiirkonna omavalitsuse elu mõjutab kõige positiivsemalt suurem keskus kuni kümne kilomeetri kaugusel. Kõik need omavalitsused, mida külastasime ja mis asusid tõmbekeskuse vahetus mõjusfääris, olid jõudsamad. Üksi valdadest ei olnud hädas elanike arvu vähenemisega, suuremalt jaolt olid töökohad aga kõigil kas Elvas või Tartus.
3. Stabiilne, läbi aastate jätkuv arendustegevus viib sihile. Ei ole iseenesest paha, kui valla juhtkond kaua püsib, halb on, kui ta stagneerub. Kui aga kaks perioodi möödas ja ikka sära silmis, siis on ainult hea, kui mehed – naised tegutsevad, kogemus juba olemas. Indikaatoriks on ikka elanike hinnang valla juhtkonna tööle, rahulolu oma elukeskkonna ja elanike arvu stabiilsus või tõus. Kõige sügavama mulje jättis vast Kambja vald ja Ivar Tedremaa – staažikas ja väga palju saavutanud vallavanem, aga teisedki olid tublid.
4. Meeles peab muidugi pidama, et Tartumaa on peale Harjumaa teine maakond Eestis, kus elanike arv ei vähene. Meie liikumistee oli ka Tartu-Elva-Kambja marsruudil. Peipsi äärde me ei sattunud, seal oleks ka teistsuguseid olusid näinud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar