21.1.14

KOV ja ettevõtlus - tundub, et ei ole piisavalt oluline teema.



Panen siia oma kõne riigikogus, 544 OE tutvustamisel. Tegime ettepaneku, et riigikogu võiks panna Vabariigi Valitsusele ülesandeks töötada välja lahendus, kuidas omavalitsused saaksid ettevõtluse arendamisele kaasa aidata. Riigikogu ei toetanud ettepanekut.
Kõne lõppu lisan lingid ja kommentaarid... 
__________________________________________________________________

Head kolleegid...Ühe osa oma ettekandest jätan vahele…. Selle osa, mis peaks sisaldama emotsionaalset kõnet töökohtade olemasolu ja kvaliteedi olulisusest eesti inimestele, meie kohalikele piirkondadele, valdadele, linnadele. See asjaolu peaks olema kõigile, vähemalt enamikule, saalis viibijatele selge ja ilma selgitamata arusaadav.

Mis aga tõenäoliselt ei ole üheselt arusaadav – on küsimus probleemi sügavusest… Üks osa inimestest arvab, et riigil pole häda midagi ja siin midagi enam paremaks teha ei anna. Teine osa arvab, et häda on küll ja annab ka paremaks teha.

Mis tõenäoliselt samuti ei ole üheselt arusaadav on paratamatuse probleem. Üks osa saalis viibijatest arvab, et protsessid, mida Eestis näeme, on iseeneslikud ja paratamatud ja jätkuvad sõltumata sellest, mida keegi iganes ette võtab – olgu siis see  keegi kasvõi Valitsus või riigikogu. Et vaesus, väljaränne, linnastumine, ja kihistumine on paratamatud. Teine osa saalist arvab, et ei, riik oma kogukondlikus olemuses,  alates oma kõrgemaist tasemest kuni iga omavalitsuseni ja külaseltsini saab ja peab tegema parima, mis on võimalik, et loetletud trendide mõju vähendada ja neid peatada. Et me saame ja peame midagi tegema ning oluliselt rohkem kui seni. 

Mäletate - septembris esines riigikogu ees Arengufondi uus juht Tõnis Arro, kes – viidates ettevõtluse arendamisele ja EASi tegevusele, ütles eks tehakse seda mida senini, aga pisut paremini. Head kolleegid,  selline hoiak – nagu seni – aga pisut paremini -  see ei tööta enam. Sellest ei piisa. Eestis peab toimuma mingi põhimõtteline muudatus, kui räägime ettevõtluse ja majanduse arendamisest, töökohtade kättesaadavuse ja kvaliteedi tagamisest. 

Sellest, et omavalitsused peaksid pingutama töökohtade nimel oma territooriumil, sellest räägivad kõik poliitilised jõud. Kuidas aga tagada, et see tõesti ka niimoodi toimuks? Sotsiaaldemokraadid tegid eelmise aasta sügisel ettepaneku, et muuta KOKSi ja OVL-ide seadust ning kirjutada sinna sisse nii omavalitsuste kohustus ettevõtluskeskkonna arenguga tegelda, kui ka vastavad eraldised riigieelarvest. 
Tol korral eelnõu ei läinud läbi. Vabariigi Valitsuse seisukohas oli kirjas, et … on vajalik välja töötada kompleksne lahendus, kus vastavad praktilised võimalused ettevõtluskeskkonda mõjutada ja töökohti luua sätestatakse ka erinevates valdkonnaseadustes. 

Tol korral ütles kolleg Priit Sibul siin puldis, et komisjonis suurem osa jagas arusaama, et ettevõtlustemaatikaga tuleb tegelda kõigil, kaasa arvatud kohalikel omavalitsustel. Aga selles osas, kas seaduses peaks see olema nii või teisiti sõnastatud ning kui sisuliseks, täpseks ja põhjalikuks tuleks minna, oldi eriarvamusel.

No selge. Meil on nüüd uus ettepanek, teha Vabariigi valitsusele ülesandeks töötada välja kompleksne lahendus. Tähtajaks on pakutud küll 01. märtsi, mis ilmselgelt jääb tänase seisuga juba liiga lühikeseks, kuid seda tähtaega saame riigikogu menetluste käigus muuta. 

Regionaalminister on saatnud laiali omavalitsuskorralduse reformi seaduse eelnõu. Seletuskirja kohaselt on selle seaduse üks eesmärke on : tsiteerin: arendada kohaliku ettevõtluse ja tööhõive arendamise võimekust. Samuti on eelnõu seletuskirjas avaldatud lootust, et omavalitsuste liitmisega suureneb nende motivatsioon ettevõtluse edendamisega tegeleda. Samuti on eelnõus loetletud kohaliku omavalitsuse ülesandeid, nagu näiteks lastehoid, jäätmekäitlus jne, nagu need KOKSist tulenevad. Kuid eelnõus on ka märgitud: Lisaks  eelmainitule  on  kohaliku  omavalitsuse  ülesandeks  üksinda  või  ühiselt naaberomavalitsustega  ettevõtluskeskkonna  arendamine  ja  kohaliku  tööhõive  toetamine.
 
Head kolleegid. Kohaliku omavalitsuse ülesandeks ei ole ühegi seadusega pandud ettevõtluskeskkonna arendamist. Vastavalt põhiseadusele saab omavalitsusele ülesandeid panna ainult seadusega. Omavalitsuse liitmine iseenesest ei suurenda nende motivatsiooni ettevõtluse arendamisega tegelda.  Kui me tahame, et „areneks kohaliku ettevõtluse ja tööhõive arendamine“, siis me vajame tõesti komplekset lahendust, kus vastavad praktilised võimalused ettevõtluskeskkonda mõjutada ja töökohti luua sätestatakse ka erinevates valdkonnaseadustes.
Meil on praegu võimalus sellise komplekse lahenduse loomise protsess käivitada. Palun riigikogu käesolevat eelnõud toetada. 
 ________________________________________________________________

Tulemused:
Sügisel riigikogu ei toetanud meie ettepanekut konkreetsete punktide lisamiseks seadustesse. Sest et ettepanek oli liiga kitsas, valitsuse arust puudus eelnõust kompleksne lahendus. Ka täna riigikogu ei toetanud ülesande andmist valitsusele komplekse lahendi väljatöötamiseks. Ka Keskerakond ei toetanud tänast ettepanekut, sest ettepanek oli nende arust liiga vähe konkreetne. IRLi arvates on lahenduseks valdade liitmine, siis suuremad vallad juba tegelevad ise vabatahtlikult ja ilma lisarahadeta edasi oma ettevõtlusega - kes kuidas siis suudab. Selline seis. 

Viited eelnõude ja seletuskirjade asukohale riigikogu koduleheküljel.

Meie eelmine eelnõu: http://www.riigikogu.ee/index.php?op=ems&page=eelnou&eid=fb4ae373-56f3-480f-b9a4-b7c9f9302d06&

Meie uus eelnõu:   http://www.riigikogu.ee/index.php?op=ems&page=eelnou&eid=c881a2f6-96d1-4701-9ede-ea6a958cee6d&

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar