3.6.16

Haapsalu linn ei kao kuskile


Nimede kasutamine on tekitanud segadust linna ja valla liitumise puhul. Haldusreformi seaduse eelnõu näeb ette, et kui omavalitsuses on linn ja kui nii otsustakse, siis võib kogu omavalitsus edaspidi kanda linna nime. Aga omavalitsus võib kanda ka valla nime. Oluline on aga aru saada, et OMAVALITSUSE NIMI ja ASULA NIMI ei ole üks ja seesama asi. Linn kui asustusüksus ei kao ühelgi juhul kuskile. Linnaõiguseid kui sellised ei ole meil enam ammu olemas, on olemas kohalikud omavalitsused. Linnale ja vallale õiguste ja kohustuste osas erisust ei tehta. Küsimus on pigem, kas omavalitsuse piirid lõppevad linna piiril ära või ulatuvad kaugemale.

Wikipedias https://et.wikipedia.org/wiki/Linn kirjutatakse: Linna mõiste ei ole täpselt määratletud. Tänapäeval mõistetakse linna all enamasti suurt asulat, kus elab vähe põllumajandusest elatuvaid inimesi, või haldusüksust, mis hõlmab sellise asula koos lähiümbrusega. Linna mõiste on riigiti erinev. Erinevad nii kriteeriumid, mille järgi eristatakse linnu teistest asulatest, kui ka kriteeriumid, mille järgi eristatakse linnu muudest haldusüksustest.

Mis võimalused siis Haapsalul ja Ridalal on?  Kui OMAVALITSUSE NIMI on HAAPSALU LINN, siis ei hakata linna nime enam aadressis kordama ja aadress ongi – Läänemaa, Haapsalu linn, Jalaka tänav jne. Ja Haeskas asuva talu aadress ongi – Läänemaa, Haapsalu linn, Haeska küla, …talu. Või siis Läänemaa, Haapsalu linn, Uuemõisa alevik, Ehitajate tee… Või Läänemaa, Haapsalu linn, Panga küla, maja nr … krt nr….

See võimalus ei olegi väga veider. Niimoodi käsitleb asja suurem osa riikidest, kus linn tagamaaga ühinenud on. Ka teisel linnadel oma asumid, pigem praegu siiski linnaosad. Ehk siis – LINN KUI OMAVALITSUS ei pea ära lõppema tiheasustusega ala piiril. Ka linna nime kandva omavalitsuse sisene küla, ehk linnast kaugemal asuv, kuid samas omavalitsuses olev väiksem asula või asum on iseenesest arusaadav.    

Teine võimalus, kui OMAVALITSUSE nimi on RIDALA VALD, siis eksisteerib Haapsalu edasi kui valla sisene linn, nii nagu Türi ja Rapla praegu on. Keegi ei eita ju, et Türi linn olemas on.  Ehk siis aadress oleks Läänemaa, Ridala vald, Haapsalu linn, Jalaka tn…. Ja ka Läänemaa,  Ridala vald, Uuemõisa alevik, Ehitajate tee… 

Haldusreformi eesmärk on luua olukord, kus omavalitsused ajavad oma asju üheskoos – ehk siis moodustub ühine omavalitsus, ühine volikogu ja valitsus, volikogu komisjonid, hariduse, hoolekande, transpordi jms  ühine korraldamine, nii linnas, kui linnalähedasel maal.  Asulate nimed sellega ei muutu ja linna jääb linnaks ja Uuemõisa alevik jääb ikka Uuemõisaks. Omavalitsuse nimi siin juures on maitse asi. Kas hakkab siis ulatuma linna, kui omavalitsuse piir praeguse Ridala valla piirini või siis on omavalitsuse nimi Ridala vald ja Haapsalu linna piiril on ikka silt  "Haapsalu linn".  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar