20.2.11

Uus algus - kogu Eestile

Uus algus – kogu Eestile!

Neeme Suur : kogu Eesti peab elama
Head läänlased! Sotsiaaldemokraatliku Erakonna programm on käesolevatel valmistel pühendatud eelkõige riigi püsimajäämiseks vajalike muudatuste tegemisele. Lühidalt kokku võttes on SDE programm pühendatud lastele ja lastega peredele, haridusele, töötaja kaitsele, majanduse toetamisele, transpordile, riigi tasakaalustatud arengule ning õiglasele maksustamisele. Sotsid suudavad ja tahavad luua Eestile uue alguse!

Eesti elu on juba päris kaua läinud isevoolu teed. Tulemused on statistikast teada. Eestis 680 000 tööealist inimest. Nendest c´a 60 000 on registreeritud töötud, 40 000 on varjatud töötud, 112 tuhat inimest on viimase viie aasta jooksul välismaal tööl käinud ja 77 000 on praegu teinud ettevalmistusi välismaale tööle minekuks. Ligi veerand Eesti tööjõulisest elanikkonnast on kohalikust majandusest välja tõrjutud. Pooled omavalitsustest on ääremaalised. Elanike arv tõuseb vaid Harjumaal ja Tartumaal. Need on faktid, mida ei saa eirata.

Lapsed, töö, transport ja kohalik initsiatiiv
Lahendusi on mitmeid ja SDE programm on põhjalik – toon siinkohal välja need, mida ise kõige olulisemaks pean.
Esimene oluline samm on majanduse toetamine. Raudteede arendamine, piiriületuse hõlbustamine Eesti ja Venemaa vahel, loomemajanduse ja energeetika arendamine ja FIEde maksustamise lihtsustamine on vaid mõned meetmed. Muu hulgas – vabastame töötajate koolituseks ja tervisekaitseks tehtud kulutused.erisoodustusmaksust.
Teine oluline samm on perede ja laste suunal. Kavatseme kolmekordistada lastetoetuse, tagada igale lapsele lasteaiakoha ning tasuta hariduse kuni gümnaasiumi lõpuni.
Kolmas oluline samm on omavalitsuste ja maakondade toetamine ja tugevdamine. Kõigepealt tahame taastada omavalitsuste tulubaasi 2008 aasta tasemel, suurendada tasandusfondi mahtu ning eraldada 15% kütuseaktsiisist kohalike teede korrashoiuks. Pikemas perspektiivis näeme ette maakondliku omavalitsustasandi loomist.

Avatud ühiskond – tee arengutele
Inimeste, omavalitsuste ja ametkondade sulgemine kitsastesse, ilma ressursside ja initsiatiivita “torudesse” – nii väikese ühiskonna jaoks kui Eesti see ei tööta. Eesti peab olema avatud ühiskond ja kasutama igat mõistlikku initisatiivi. Koostöö peab tuginema seadustele, mitte olema mingi protest valitseva olukorra vastu. Sotsiaaldemokraadid seisavad avatud ühiskonna eest. Kuskohast SDE programmi elluviimiseks raha võetakse – selleks lugege SDE kodukalt peatükki õiglasest maksustamisest. Ja veel lisaks - et Läänemaalt valitud saadik seisab oma maakonna huvide eest – see on iseenesest mõistetav.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar